Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukáš Nečesaný byl osvobozen kvůli nedostatku důkazů, jeho kamarádi v soudní síni oslavovali

Krajský soud
Krajský soud
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Krajský soud v Hradci Králové dnes pro nedostatek důkazů zprostil Lukáše Nečesaného, který byl obžalován z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že to byl Nečesaný, kdo v únoru 2013 kadeřnici napadl. Soud se zabýval kauzou už počtvrté. Třikrát Nečesaného uznal vinným.

Dnešní rozhodnutí provázaly výkřiky radosti Nečesaného přátel, kteří byli v soudní síni. Soudce musel na chvíli přerušit vynášení rozsudku.

Podle spisu mladík ženu napadl 21. února 2013 těsně před koncem pracovní doby. Kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a více než 10.000 korun z tržby a peněženky, uváděla obžaloba. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.

Hradecký krajský soud se kauzou zabývá počtvrté. Zatím poslední dějství začalo v Hradci Králové 6. září poté, co předchozí odsuzující verdikt zrušil Nejvyšší soud. Krajskému soudu vytkl, že selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. Případem se v Hradci po verdiktu Nejvyššího soudu zabývá jiný senát.

Soud v opakovaném líčení znovu vyslechl napadenou kadeřnici, jež už podruhé v jednací síni označila za útočníka Nečesaného. Podle obžaloby jde o přímý důkaz. Soud vyslechl i kriminalistu, který vedl vyšetřování. Jeho bývalá milenka jej nařkla, že se jí svěřil, že Nečesaný je nevinný a vyšetřovatel manipuloval s důkazy v jeho neprospěch. Policista nařčení odmítl.

Původní senát hradeckého krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesaného v dubnu 2016 znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací vrchní soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek zrušil.

Témata:  Lukáš Nečesaný pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy