Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lobbista Janoušek může požádat o upuštění trestu, rozhodoval by pražský městský soud

Roman Janoušek
Roman Janoušek
Foto: FTV Prima

Brno - Lobbista Roman Janoušek by měl teoreticky nastoupit do vězení 26. listopadu, může ale požádat o upuštění zbytku trestu. O tom by rozhodoval Městský soud v Praze. Novinářům to dnes řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Janoušek má kvůli zdravotním problémům přerušený trest do 25. listopadu a žádal o jeho delší prodloužení. Krajský soud v Brně jeho žádost zamítl, ještě dnes proti tomu může Janoušek podat stížnost. Lobbista byl odsouzen na 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky, autem srazil ženu.

Ve vězení byl Janoušek od 18. listopadu 2014 do 9. března 2016 a poté měl přerušený trest už na rok a tři čtvrtě. Krajský soud mu v minulém týdnu žádost o další přerušení trestu zamítl. Mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová ale uvedla, že soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody.

Usnesení není pravomocné, účastníci proti tomu mohou podat stížnost, dnes je poslední den lhůty. Stížnost ale nemá odkladný účinek, podle mluvčí by tak teoreticky měl Janoušek 26. listopadu nastoupit do vězení.

Další Janouškova možnost je podat žádost o upuštění zbytku trestu a žádost o odložení výkonu trestu, dokud nebude rozhodnuto o případném upuštění. Podle mluvčí by to měl případně rozhodnout prvostupňový soud, tedy Městský soud v Praze.

"Pan odsouzený k nám zatím žádnou takovou žádost nepodal," sdělila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Dále uvedla, že pokud by Janoušek požádal o upuštění od výkonu zbytku trestu až poté, co by znovu nastoupil do věznice, řešil by jeho žádost nikoliv pražský, ale brněnský soud - respektive soud místně příslušný k věznici, v níž by si lobbista svůj trest odpykával.

Témata:  Roman Janoušek věznice

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy