Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volba předsedy Sněmovny ukáže, kdo je v opozici, říká Kalousek. Mluví o druhé opoziční smlouvě

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Volba předsedy Poslanecké sněmovny bude podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska testem, zda platí prohlášení stran, že budou v opozici. Vondráčka by měli kromě ANO podpořit také komunisté, poslanci SPD a Piráti. Strany však zároveň hovoří o tom, že budou v opozici, jen KSČM za určitých okolností připouští toleranci vlády ANO.

"Pokud platí prohlášení všech stran, že se cítí být opozicí, pak 122 poslanců opozice nemůže vítězi voleb zvolit předsedu Sněmovny," uvedl Kalousek. Vítěz voleb podle něj nemá automaticky nárok na místo šéfa komory, vše obvykle vycházelo z dohody vládních stran. "Vždy nominovala ta většina, která umožnila vládě vládnout," dodal.

Kalousek připomněl, že v době opoziční smlouvy po volbách v roce 1998 tolerovali občanští demokraté vládu Miloše Zemana (ČSSD) otevřeně. "Opoziční smlouva číslo jedna byla výrazně mravnější, protože tam byla ta většina přiznaná, tady se zdá, že bude vládní většina ve formě tichých společníků, kteří to nebudou chtít přiznat," varoval před druhou opoziční smlouvou.

Situaci v Česku srovnal Kalousek s tím, co se děje v Německu, kde v noci na dnešek ztroskotala po čtyřech týdnech jednání mezi konzervativní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, Zelenými a svobodnými demokraty. "V SRN byly volby před dvěma měsíci, vedla se skutečná, nikoliv předstíraná jednání o ustavení vlády," uvedl Kalousek.

V Česku podle něj přišel šéf ANO Andrej Babiš s myšlenkou menšinové vlády po pouhém týdnu předstíraných jednání. Kalousek upozornil, že demokratická ústava se v Německu aplikuje zcela jinak. "Když včera padla informace, že (jednání) nevedou k cíli, nenapadlo designovanou premiérku jít za prezidentem se slovy 'Oni si se mnou nechtějí hrát, tak já budu vládnout menšinovou vládou bez důvěry'," uvedl předseda TOP 09.

Témata:  Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy