Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud obrátil: Muž vědomě nešířil HIV, údajná oběť je nevěrohodná

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zlín - Pavel Sousedík (54) z Vizovic, který měl dle žaloby vědomě šířit vir HIV, byl dnes soudem zproštěn viny. Rozsudek není pravomocný. Muži za těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci hrozilo 12 let vězení.

Sousedík podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu odmítl,tvrdil, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým pohlavní styk vůbec neměl. "Jsem šťastný, protože se dokázalo to, co se dokázat mělo a že jsem v podstatě žádný trestný čin nespáchal," řekl dnes po vyhlášení rozsudku Sousedík.

Krajský soud ve Zlíně svým verdiktem změnil své původní rozhodnutí z února, kdy Sousedíka shledal vinným a poslal ho na osm let do vězení. Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a vrátil věc do Zlína, kde soud podle jeho pokynů dnes doplnil dokazování. Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové se objevily nové skutečnosti, z nichž vyplývá, že výpověď poškozeného muže nakaženého virem HIV nelze považovat za věrohodnější než výpověď obžalovaného.

Dnes vypovídal soudní znalec z oboru klinické psychologie. U Sousedíka neshledal výrazné známky psychopatologie, obžalovaný je schopný reprodukovat prožité události. "Nezjistil jsem u něj výrazné sklony k trestnímu jednání," řekl znalec. Naopak muž, jehož Sousedík prý nakazil, je podle znalce emočně nestabilní a jeho osobnost vykazuje znaky patologické struktury.

Sousedík čelí obžalobě ještě u okresního soudu. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Bude-li uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let. Hlavní líčení bylo nařízeno na prosinec.

Témata:  soudy Zlín EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy