reklama

V neděli na sociálních sítích Babiš uvedl, že má jasný názor na obsazení ministerstva vnitra a školství. "Kultura a zdravotnictví jsou už obsazené taky, ještě přemýšlím o průmyslu a zemědělství, jinak už to mám komplet," sdělil také Babiš.

Dnes před ustavující schůzí Sněmovny zopakoval, že vítěz voleb nedostal šanci na sestavení většiny, protože ostatní strany spolupráci striktně odmítly. "Když máte zájem o nějakou holku, a ona vás desetkrát odmítne, tak ji budete otravovat, když vám jasně řekne, že ne?" řekl na dotaz, zda se ještě bude ucházet o podporu pro získání většiny. Šlo by podle něj o ztrátu času.

ANO dnes ani neuskuteční avizovanou schůzku se sestavou čtyř pravicových stran - Demokratickým blokem, který Babiš označil s odkazem na předsedu TOP 09 za Kalouskův blok.

Celkem ANO uspořádalo od voleb 21 bilaterálních jednání. Podle šéfa sněmovní frakce Jaroslava Faltýnka tak vznikla většinová dohoda na uspořádání Sněmovny.

"Důsledně se držíme Ústavy a jednacího řádu Sněmovny," reagoval nominant ANO do čela Sněmovny Radek Vondráček na slova o ústavním puči, která zazněla dopoledne z úst Miroslava Kalouska. Předseda TOP 09 řekl, že prioritou Sněmovny by mělo být ochránit Ústavu a ústavní principy, odvrátit něco, čemu říkáme ústavní puč.