Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noví poslanci složili slib, omluvil se pouze komunista Dolejš

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes zhruba po měsíci obnovila činnost. Na ustavující schůzi zněla hymna a nově zvolení poslanci složili slib. Jako první tak učinil bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který podle zákona schůzi svolal a bude ji až do zvolení nového předsedy řídit.

Následoval slib Vojtěcha Filipa (KSČM) jako nejstaršího znovu zvoleného někdejšího místopředsedy dolní komory. Z 200 poslanců se z dnešního jednacího dne omluvil pouze Jiří Dolejš (KSČM), který se účastnil sjezdu brazilské komunistické strany. Vrátit by se měl v noci na úterý, slib bude skládat později.

Ústavou předepsaný poslanecký slib naopak složila bez výhrad středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) i liberecký hejtman Martin Půta (za STAN). Oba se přitom chtějí mandátu vzdát. Plnohodnotným poslancem se stal Martin Kupka, jenž se do Sněmovny dostal na úkor Petra Bendla (oba ODS) až na základě nedělního verdiktu Nejvyššího správního soudu po přepočítání přednostních hlasů.

Slib složil také Jiří Hlavatý (ANO), který zvolením do Sněmovny přišel o senátorský mandát. O křeslo v horní komoře se chce opět ucházet v lednových doplňovacích volbách na Trutnovsku, které v podstatě způsobil.

Na ustavující schůzi Sněmovny se přišly podívat desítky středoškoláků. Kvůli značnému počtu nestihli odbavení přes bezpečnostní rám a tím zahájení schůze. Před sídlem Sněmovny stál osamocený demonstrant, který podle nápisu na kartonu pověšeném kolem krku vyzýval poslankyně a poslance, aby zasáhli proti blíže neupřesněné zvůli policie a státních zástupců.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jan Hamáček Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy