reklama

Do Poslanecké sněmovny už podle serveru Neovlivni.cz dorazila druhá žádost policie o zbavení imunity Babiše a Faltýnka. Minulá Sněmovna sice oba zástupce hnutí ANO imunity zbavila, díky tomu, že byli oba zvoleni v říjnových volbách, ji ale znovu získali. Státní zástupce tak musel jejich stíhání přerušit a znovu o jejich vydání požádat.

Hlasování nově zvolených poslanců o vydání politiků do rukou policie může díky volebním výsledkům dopadnout opačně. Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát. 

V souvislosti s dotací na farmu Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí. V dokumentech figuruje Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes. Policie zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.

Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.