Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boxer Plachetka se stále brání nařčením ze znásilnění. Žádá obnovu procesu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Krajský soud v Brně dnes znovu odročil jednání, v němž se zabývá žádostí bývalého boxera Ľudovíta Plachetky o obnovu procesu. Trojnásobný mistr republiky byl v roce 2012 odsouzen na osm let za znásilnění sestry své družky.

Dnes soud vyslechl jako svědkyni Plachetkovu tetu, další dva svědci se k soudu nedostavili. Soudce během jednání také uvedl, že proti předchozímu záměru nakonec předvolá i poškozenou.

Již v září soud vyslechl čtyři svědky a Plachetkova advokátka požádala soud, aby si vyžádal mimo jiné záznamy telefonických hovorů.

Znásilnění se podle spisu stalo v červenci 2011 v Brně-Maloměřicích v Plachetkově autě. Boxer vezl tehdy dvacetiletou sestru své družky na sedadle spolujezdce. Přes údajný odpor mladé ženy ji po zastavení u garáží svlékl a měl s ní pohlavní styk. Pak odjel do Velké Británie, kde byl zadržen a vrácen do vlasti.

Plachetku soud v listopadu 2012 uznal vinným především na základě výpovědi oběti. Vinu u soudu popíral. Tvrdil, že poškozená dívka je nevěrohodná, že se nenašlo její oblečení a na jejím těle se nenašly ani žádné biologické stopy. Posudky psychologů a psychiatrů seznaly ženu věrohodnou. V únoru 2013 mu trest potvrdil olomoucký vrchní soud. Ve stejném roce Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání.

Plachetkova teta, která dnes vypovídala, uvedla, že její synovec ženu neznásilnil a že si poškozená všechno vymyslela a ještě se tím chlubila. Podobně již v září vypovídala bývalá kamarádka poškozené dívky, která se jí později údajně svěřila, že si znásilnění vymyslela, totéž jí prý psala přes sociální síť.

Plachetka byl jedním z nejúspěšnějších českých boxerů v 90. letech, nebyl daleko od medaile na olympiádě v roce 1996 v Atlantě.

Témata:  soudy znásilnění Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy