Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zůstáváme s Tebou, tvůj čin nebude zapomenut. Fischerová, Sommerová a další opět píší hladovkáři Hradílkovi

Olga Sommerová
Olga Sommerová
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Jak jsme vás již informovali, chartista a někdejší ministr vnitra Tomáš Hradílek ukončil na tlak rodiny protestní hladovku, kterou držel kvůli tomu, aby současný prezident Miloš Zeman už podruhé nekandidoval na funkci hlavy státu. Jeho krok ocenily i známé české osobnosti, které mu adresovaly již druhý otevřený dopis.

Hradílkova rodina v prohlášení uvedla, že se jí podařilo přinutit ho, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu. Jeho rozhodnutí se snažila zvrátit výzvou i celá řada Čechů a známých osobností. Otevřený dopis podepsaly v několika dnech stovky lidí. Autoři v ní uvádějí, že si váží Hradílkovy snahy chránit demokratické hodnoty a chápou jeho obavu o budoucnost, ale jeho oběť odmítají.

Tento dopis, pod který se mohli lidé podepsat na internetu, byl nakonec doplněn o druhý vzkaz. „Pan Tomáš Hradílek naštěstí na naléhání rodiny hladovku ukončil. Proto již není třeba marně apelovat na prezidenta republiky, nicméně svůj podpis můžete připojovat i nadále na znamení podpory pro pana Hradílka,“ vysvětlují autoři dopisu.

Pod dopisem jsou podepsáni například herečka a politička Táňa Fischerová, dokumentaristka Olga Sommerová, zpěvačka Marta Kubišová, politik a publicista Jan Ruml, režisér Fero Fenič, hudebních Michael Kocáb, dokumentaristka Helena Třeštíková nebo režisér Břetislav Rychlík.

„S velkou úlevou jsme přijali zprávu o tom, že Tvá rodina převzala kontrolu nad Tvým životem. Budeme Tě potřebovat živého a bdělého. Tvůj čin měl a má hluboký smysl a význam. Nešlo o rozmar podivína z Lipníku, ale o akt osobního výkřiku, který měl upozornit na alarmující dnešní situaci. A to se zdařilo. Jako mluvčí Charty 77 a jeden z nejodvážnějších mimopražských disidentů jsi byl zvyklý stát proti přesile, proti všem. Chceme Tě ubezpečit, že tentokráte nejsi sám. Zcela sdílíme Tvé obavy a zůstáváme s Tebou. Tvá téměř třítýdenní hladovka díkybohu skončila, ale naše téma je tady stále. Stejně jako Ty, ani my s Tebou se nenecháme tou agresivní mocí semlít,“ uvedly osobnosti. „Nechceme, aby naše děti žily v novodobé normalizaci, aby se z naší země stal mix ruské gubernie a čínské kolonie, aby se náš stát stal kořistí autoritářského oligarchy, který nectí žádná pravidla a žádné hodnoty. Tvůj svérázný hradílkovský způsob občanského vzdoru nezůstane zapomenut. Tomáši děkujeme,“ dodávají v druhém dopise.

Témata:  Miloš Zeman Táňa Fischerová Olga Sommerová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy