Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a Drahoš bodují u voličů, Topolánek má nejvíc odpůrců

Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Z kandidátů na prezidenta má mezi oprávněnými voliči největší podíl podporovatelů současná hlava státu Miloš Zeman. Zároveň má ale také druhý nejvyšší podíl odpůrců.

Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury STEM/MARK. Větší podíl odpůrců než Zeman má jen Mirek Topolánek. Vyšší podíl podporovatelů než odpůrců má z kandidátů zařazených do průzkumu pouze Jiří Drahoš.

Zemanovi vyjádřilo v průzkumu podporu 45 procent dotázaných, opačně se vyjádřilo 53 procent lidí. Druhou nejvýraznější podporu má bývalý předseda Akademie věd Drahoš s rovnými 40 procenty, odmítavě se k němu vyjádřilo jen 21 procent lidí. Třetí největší podíl podporovatelů získal podnikatel a textař Michal Horáček, a to 32 procent, odpůrců má 52 procent.

U sedmi z osmi kandidátů na prezidenta, u kterých agentura STEM/MARK zjišťovala míru podpory, převažoval podíl odpůrců nad podporovateli. Nejvýrazněji převažovali odpůrci u bývalého premiéra Topolánka. Odmítlo ho 79 procent dotázaných, zatímco podporu mu vyslovilo pouze 12 procent lidí.

U poloviny kandidátů ale nadpoloviční většina dotázaných daného kandidáta vůbec nehodnotila, protože ho neznala. Nejvíce lidí, téměř 90 procent, nezná prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka.

Účastníci průzkumu STEM/MARK také hodnotili jednotlivé vlastnosti kandidátů. Celkově dopadl z nejznámějších kandidátů nejlépe Drahoš, u kterého lidé ocenili nejvíce reprezentativní vystupování nebo důstojnost a vážnost. Nejhůře naopak hodnotili lidé ve většině kategorií Topolánka.

Kriticky se vyjadřovali u Topolánka především k nezávislosti na lobbistech či politických stranách. U současného prezidenta Zemana lidé hodnotili pozitivně třeba životní zkušenosti a lidovost, kdežto negativně reprezentativnost a vitalitu.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy