reklama

Bylo by podle něj poctivé, kdyby se tyto strany k dohodě přiznaly. "A je vyřešeno i vládnutí v České republice, protože tento blok má dostatek hlasů na to, aby vytvořil funkční vládu s hlasovací většinou v Poslanecké sněmovně," řekl dnes Chovanec v rozhovoru ČTK. Předčasné volby by považoval za selhání politiků.

S podporou KSČM a SPD dnes bude zřejmě zvolen do čela Sněmovny poslanec ANO Radek Vondráček. Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip by si tak podle Chovance měli říct podmínky pro podporu kabinetu.

"Vláda tady může být velmi rychle, doba politické nestability může skončit na minutu," uvedl. Voliči podle něj rozdali karty a předčasné volby by byly selháním politiků.

Sociální demokraté v situaci, kdy hnutí ANO o spolupráci s KSČM a SPD mlží, budou dělat vše pro to, aby tato pseudoopozice nezískala kontrolní mechanismy nad tajnými službami, policií a dalšími bezpečnostními aparáty státu, uvedl Chovanec.

Ve vztahu k bezpečnostním službám jde při obsazování výborů a dalších kontrolních orgánů stranami typu KSČM a SPD o velmi nebezpečnou hru, míní.