Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO navrhne, aby všechny výbory měly aspoň 17 členů

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ve čtvrtek by se měly sejít všechny sněmovní strany. Hnutí ANO chce při té příležitosti navrhnout, aby všechny výbory měly nejméně 17 členů.

V každém výboru by byla čtyři místa pro strany Demokratického bloku, který za účely ustavení Sněmovny tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí, řekl novinářům místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. V posledním volebním období měly nejmenší výbory o dva poslance méně, dodal.

Faltýnek novinářům řekl, že původně se měly všechny strany sejít ve čtvrtek v 11:00, termín ale nevyhovuje šéfovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi, takže se hledá jiný čas. „Musíme to udělat zítra (ve čtvrtek), abychom se už nehádali dlouho v Poslanecké sněmovně. Protože bychom měli v pátek volit místopředsedy Sněmovny a ustavit ty výbory," řekl.

Především strany Demokratického bloku v uplynulých dnech hnutí ANO kritizovaly kvůli tomu, že před začátkem zasedání ustavující schůzi Sněmovny dostatečně nepřipravilo a nedospělo k dohodě o uspořádání komory na původně avizované schůzce všech stran. Faltýnek však tvrdí, že ANO mělo po bilaterálních jednáních jasno. „Je škoda, že kolegové zejména z toho Kalouskova bloku neposlouchali, ale to je jejich problém," uvedl. ANO či SPD spolupráci čtyř stran označují za blok šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

Návrh, aby měly výbory aspoň 17 členů, by měl zamezit situaci, kdy podle přepočtových tabulek nevychází na SPD a Piráty celá čísla u množství poslanců, strany by se tedy musely dohodnout mezi sebou. Druhým důvodem je to, že na Demokratický blok tak vyjdou čtyři místa. "V minulém období byly nejmenší výbory patnáctičlenné, ale teď i při 17 členech i ten Kalouskův blok má čtyři zástupce, tak by se mohlo dostat na všechny. Já doufám, že to odšpuntuje tu atmosféru," dodal Faltýnek.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy