Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO chce stranám představit podobu sněmovních výborů

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek chce ve čtvrtek představit zástupcům zbývajících osmi sněmovních stran novou podobu návrhu na počet členů ve výborech a také jejich vedení.

 "Chceme navrhnout variantu, která bude kompromisní," řekl novinářům. Ve všech výborech by mělo být nejméně 17 poslanců. Dohodu na obsazení výborů Poslanecké sněmovny si od schůzky vítěze voleb s ostatními stranami slibuje předseda ODS Petr Fiala.

Svolání jednání označil Fiala za jeden pozitivní výsledek dnešního jednání Sněmovny. "Lepší pozdě než později," komentoval rozhodnutí ANO šéf frakce ODS Zbyněk Stanjura. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že jde o první setkání všech sněmovních uskupení od voleb před měsícem. "Zazní diktát ze strany vládní koalice ANO, SPD, KSČM a Pirátů," myslí si. Předseda klubu STAN Jan Farský doufá v to, že ANO předvede určitou "míru velkorysosti". Návrh, který od ANO dostal, podle něj nasvědčuje tomu, že ve výborech by mělo mít převahu ANO.

Zatímco podle Kalouska zvolení zástupce ANO Radka Vondráčka do funkce předsedy dolní komory ukázalo, že ochotni akceptovat menšinovou vládu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše jsou komunisté, SPD a Piráti, ODS je smířlivější. Podle Fialy ukážou možnou koalici až příští dny.

"Chceme být konstruktivní opozicí, nikoli blokační," komentoval hlasování poslanců pirátského klubu předseda strany Ivan Bartoš. Zopakoval, že Piráti odmítají spojovat zprůchodnění Sněmovny s podporou vlády a chtějí, aby Sněmovna hlasovala o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

"Není to podpora nějakého bloku, byla to pouze dohoda na ustavení Sněmovny na základě poměrného zastoupení," uvedl k výsledku hlasování předseda SPD Tomio Okamura. Je podle něj třeba, aby se poslanci začali věnovat schvalování státního rozpočtu. Odmítl také, že o koaliční spolupráci s ANO svědčí dnešní hlasování o předsedovi mandátového a imunitního výboru. Jediným kandidátem do čela, který podle něj o podporu požádal, byl Stanislav Grospič z KSČM, o protikandidátovi z hnutí STAN Petrovi Gazdíkovi tak zástupci SPD "ani nevěděli".

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy