Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO porušilo pravidla kampaně, dostalo pokutu 31.000 za Babišovu knihu

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Hnutí ANO dostalo pokutu 31.000 korun za knihu předsedy Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím. O penalizaci rozhodl úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

Pokutu potvrdil mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský. Předseda úřadu Vojtěch Weis konkrétní subjekt neuvedl.

Úřad udělil za porušení pravidel kampaně i druhou pokutu 27.000 korun nekandidujícímu spolku, který se do kampaně zapojil bez předchozí registrace na zvláštním registru úřadu. Pokuta je pravděpodobně udělena v souvislosti s propagací filmu Selský rozum a knihy Žlutý baron, které jsou kritické vůči Babišovi a na kterých se podílel šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka. Autoři filmu a knihy založili k usnadnění organizace propagačního turné spolek Svoboda projevu. Úřad v tom však spatřoval zapojení do předvolební kampaně.

Proti rozhodnutí lze podat jen správní žalobu k soudu. Oba subjekty musejí zaplatit i 1000 korun náklady řízení. "Předseda kandidujícího subjektu propagoval a rozdával volební materiál, jehož první verze neobsahovala povinné údaje," komentoval Weis v tiskové zprávě pokutu pro politickou stranu. Pokuta mohla být až 100.000 korun. Výše sankce vzala v potaz nápravu ihned po zjištění obviněného, že úřad považuje materiál za součást volební kampaně. Vořechovský řekl, že pochybení se týkalo prvních 30.000 výtisků knihy z celkových 300.000.

Ve druhém případě dostal pokutu spolek, který nekandidoval, ale zapojil se podle úřadu do kampaně. "Zadal novinovou inzerci celkem pro 61 besed v době od května do července na různých místech ve všech krajích České republiky, které byly spojené s projekcí dokumentárního filmu a prodejem knihy týkající se předsedy subjektu kandidujícího ve volbách do Sněmovny," uvedl Weis. Spolek se podle něj provinil i tím, že bez předchozí registrace zadal 22 kusů plakátů s kampaní v Českých Budějovicích. Pokuta mohla být rovněž až 100.000 korun, stanovená výše podle Weise plní preventivní funkci s ohledem na rozsah účasti v kampani.

Témata:  Hnutí ANO Andrej Babiš pokuty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy