Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek je v ráží: Zemanovy plky nebudu respektovat, Pelikán patří do kriminálu

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nešetří kritikou na účet končící vlády i prezidenta Miloše Zemana. Okomentoval nejen cestu Zemana do Ruska, ale také kauzu kolem Alího Fajáda.

Jak jsme vás již informovali, výměnu libanonského agenta Alího Fajáda za pětici Čechů unesených v Libanonu vyjednal arabista a starší bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek k věci na twitteru dodal: „Ministr Pelikán nás nikdy neinformoval o tom, že měl ve vězení navštívit Alího Fajáda. Také neobjasnil roli svého bratra v případu. Je na něm, aby celou věc vysvětlil zejména těm, kteří kauzu vyšetřují.“

Právě jeho slova Kalouska zaujala. „Jsou jenom dvě možnosti: 1. Ministr Pelikán hrál "malou domů" v rámci rodiny. 2. Ministr Pelikán hrál svou hru se zpravodajskými službami cizích mocí. Závěr: Obě varianty zaslouží kriminál,“ myslí si šéf TOP 09.

Kromě toho ale okomentoval i jiná Zaorálkova slova, která se tentokrát týkala kontroverzního ruského článku o srpnu 1968. „Podmínkou zlepšení vztahů mezi ČR a Ruskem je, aby ruská média spojená s vládními institucemi nezveřejňovala stanoviska, která jsou hrubým překroucením a dezinterpretací událostí roku 1968 v ČSSR. Nechceme poslouchat (číst), že jsme v roce 1968 čelili Západem organizovanému puči,“ uvedl v reakci na zprávu ruského webu český ministr zahraničí.

Jeho vyjádření sice Kalousek ocenil, neodpustil si ale kousavou poznámku. „Správné prohlášení. Teď prosím ještě vysvětlení, proč Vláda ČR pouštěla Zemana do Ruska. Bylo ve Vaší moci tomu zabránit. Vaše tweetování je teď už passé...“ myslí si.

Na závěr okomentoval i Zemanovo vystoupení v Rusku. „Jako občan ČR, poslanec PS PČR a důstojník AČR se ostře distancuji od plků, kterých se můj prezident a vrchní velitel dopustil v Soči. Nebudu je respektovat v žádné ze svých pozic a hodností,“ dodal ostře Kalousek.

Témata:  Miroslav Kalousek Lubomír Zaorálek Miloš Zeman Robert Pelikán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy