Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek se vykašlal na odboráře, bez jejich vědomí zablokoval žalobu

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zablokoval dnešní projednání žaloby odborářů Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na ministerstvo. Den před jednáním zneplatnil rozhodnutí, na něž si odbory stěžovaly.

Odboráři, kteří se dožadují informací o někdejší šéfce ústavu Pavle Foglové, se to dozvěděli až v soudní síni.

Odboráři se před třemi lety dožadovali údajů o jejich tehdejší nadřízené nejprve u Českých center, kde žena dříve působila jako ředitelka centra ve Varšavě. Když neuspěli, obrátili se na ministerstvo zahraničí, které však jejich odvolání zamítlo.

Nyní ministerstvo obrátilo a tvrdí, že k rozhodnutí o odvolání nebylo příslušné, protože není nadřízeným správním orgánem Českých center. Podle aktuálního výkladu ministerstva měl odvolání vyřídit generální ředitel center. Právnička ministerstva dnes u soudu uvedla, že ministr Zaorálek proto ve středu prohlásil rozhodnutí z roku 2014 za nicotné.

Předseda senátu pražského městského soudu Slavomír Novák upozornil, že pokud Zaorálkovo nové rozhodnutí nabude právní moci, přestane existovat a žalobu proti němu by soud musel odmítnout. "Soud nyní nemůže rozhodnout. Skutečnost, že napadené rozhodnutí bylo prohlášeno za nicotné, je velmi podstatná. Rozhodnutí však dosud nenabylo právní moci a než se tak stane, nezbývá, než jednání odročit," konstatoval.

K věcnému projednání žaloby tak soudci nemohli přikročit. Soudce ale zároveň podotkl, že v případě právní moci ministrova rozhodnutí bude muset o tři roky starém odvolání odborářů rozhodnout jiný správní orgán, který k tomu bude příslušný. Současný předseda odborářů Miroslav Vodrážka označil postup ministerstva za "právní trik" a Zaorálka přirovnal k Machiavellimu.

Témata:  Lubomír Zaorálek Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy