Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka má poslední dny na pozici premiéra. Vláda podá demisi ve středu 29. listopadu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda premiéra Bohuslava Sobotky podá demisi ve středu 29. listopadu. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem zřejmě ve středu 6. prosince.

Končící vláda podá demisi na svém nejbližším řádném zasedání po dnešním konci ustavující schůze Sněmovny. Poslanci uzavřeli ustavující schůzi dnes odpoledne, zvolili během ní mimo jiné předsedu Radka Vondráčka (ANO) a čtyři z pěti místopředsedů.

"Vzhledem k tomu, že skončila ustavující schůze Poslanecké sněmovny, vláda podá v souladu s ústavou demisi. Stane se tak na nejbližším zasedání vlády, které již bylo svoláno na středu 29. listopadu," uvedl dnes Sobotka na twitteru. Kabinet už neposílá do Sněmovny nové zákony a zabývá se jen neodkladnými záležitostmi.

Premiér původně avizoval, že kvůli podání demise svolá mimořádné zasedání vlády první pracovní den po závěru ustavující schůze poslanců. V pondělí má však Sobotka v plánu pracovní cestu do Budapešti na summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy