Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel bývalý poslanec Ladislav Body, hájil zájmy Romů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zemřel někdejší poslanec České národní rady a Poslanecké sněmovny Ladislav Body, který hájil zájmy Romů. Angažoval se mimo jiné v protestech proti zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem.

Body zemřel v sobotu, bylo mu 68 let. V prvních porevolučních volbách v roce 1990 byl zvolen za KSČM do České národní rady, která se po rozpadu federace změnila v Poslaneckou sněmovnu. Mandát obhájil ve volbách v roce 1992 za uskupení Levý blok.

"Zatímco ve volebním období 1990 až 1992 bylo v nejvyšších zákonodárných sborech Československa několik Romů, po volbách roku 1992 byl kvůli propadu Romské občanské iniciativy Ladislav Body jediným romským poslancem českého parlamentu," konstatoval server Romea.cz.

Ve volbách v roce 1996 Body nekandidoval, o návrat do politiky se pokusil o dva roky později na severočeské kandidátce KDU-ČSL, nebyl ale zvolen.

Body poté působil jako úředník na ministerstvu práce, mimo jiné vedl komisi pro řešení problematiky obtížně umístitelných občanů na trhu práce.

Témata:  úmrtí romové Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy