Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma zneužívá invalidy k získání zakázek. Získala už zakázky za 144 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Dodávka traktorů či roleb, dodávka plicních ventilátorů pro nemocnici, 120 ks počítačových souprav pro Českou národní banku, praní prádla pro psychiatrickou nemocnici či dodávka hnojiva. Přestože se jedná o velice rozličné předměty plnění, mají společného jmenovatele – jejich dodavatelem je První chráněná dílna s.r.o. Na záležitost upozornila Transparency International.

První chráněná dílna od ledna získala minimálně 51 zakázek s různorodým předmětem plnění v celkové hodnotě 144 milionů korun.

Zákon o zadávání veřejných zakázek nyní automaticky zvýhodňuje firmu, která se přihlásila do tendru na podlimitní veřejnou zakázku a předložila dokumenty prokazující, že zaměstnává určitý počet zdravotně postižených.

"Ačkoliv byly úmysly zákonodárce chvályhodné, reálný průběh zadávacích řízení ukázal, že některé soukromé společnosti si na tomto modelu vytvořily výnosný byznys, kde finanční prostředky plynuly třetím subjektům, které statusem chráněné dílny nedisponují," upozornila TIC. Ustanovení zákona tak podle organizace nesloužilo k primárnímu účelu, kterým bylo poskytnutí pomoci hendikepovaným.

První chráněná dílna získala zakázky na dodání traktorů, plicních ventilátorů, počítačů pro Českou národní banku, hnojiva či na praní prádla pro psychiatrickou nemocnici. „První chráněná dílna v letošním roce rozšířila svojí působnost do tak absurdních rozměrů jako dodávky ocelových svodidel, impregnovaných kůlů či vrtacích systémů pro nemocnice", říká analytik TI Milan Eibl na webu transparency.cz. „Do začátku účinnosti nového zákona se dá předpokládat, že zbyde velice málo oblastí, kam První chráněná dílna svou nabídku nepodá," doplňuje. Nový zákon o zadávání veřejných zakázek by totiž měl tomuto modelu „zprostředkovatelského byznysu" zabránit.

"Jakkoli Česká národní banka opakovaně upozorňovala na nedostatky vnitrostátní zákonné úpravy, aktuální znění zákona o veřejných zakázkách jí v daném případě neumožňovalo jiný postup než nabídku tohoto uchazeče akceptovat. Nová podoba zákona o zadávání veřejných zakázek však již tento nedostatek naštěstí vyřešila," reagoval pro ČTK ředitel odboru komunikace banky Marek Zeman.

Nový zákon bude vyžadovat aktivní přístup zadavatele, který si musí předem vyhradit, zda bude zakázka určena chráněným dílnám, a do takového výběrového řízení se budou moci přihlásit jen dodavatelé s tímto statusem. Zadavatel tak bude muset před zahájením zadávacího řízení zhodnotit, zda je předmět veřejné zakázky vhodný k plnění pro chráněné dílny.

Témata:  Transparency International chráněné dílny firmy

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy