Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zrušil jednání ve sporu OKD, Citibank a NWR

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Krajský soud v Ostravě zrušil přípravné jednání v incidenčním sporu mezi těžební firmou OKD, jejím insolvenčním správcem Leem Loudou a společnostmi Citibank a New World Resources (NWR). Firmě NWR se totiž nepodařilo doručit předvolání.

OKD je v úpadku od loňského května. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel. Věřitelem s největšími neuznanými pohledávkami je Citibank, která přihlásila dvě pohledávky dohromady za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost NWR, jež byla majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank zastupuje držitele dluhopisu.

Citibank podala na OKD a Loudu žalobu, ve které se domáhá, aby soud platnost pohledávek uznal. Louda poté podal odpůrčí žalobu, v níž chce, aby smlouvy, za které OKD ručilo, prohlásil soud za právně neúčinné. Louda žaluje Citibank a společnosti New World Resources N. V. a NWR Holdings B. V. se sídly ve Velké Británii a Nizozemsku. Krajský soud v Ostravě rozhodl o spojení obou věcí do společného řízení.

Přípravné jednání v kauze se mělo konat 28. a 29. listopadu. Soud při něm měl vyslechnout zúčastněné strany, zjistit, zda je případně potřeba ještě něco doložit, a připravit spor před hlavním jednáním tak, aby se maximálně koncentrovaly všechny důkazy.

Nyní zveřejnil, že se přípravné jednání nekoná. "Přes veškerou snahu soudu a ministerstva spravedlnosti se nepodařilo žalovanému č. 2 a č. 3 (New World Resources N. V. a NWR Holdings B. V.) doručit předvolání k přípravnému jednání," uvedla ve vyrozumění soudkyně Simona Pittermannová.

Témata:  OKD NWR insolvence

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy