Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý předseda hnutí Severočeši.cz má za pomluvu zaplatit 300 tisíc, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixmac

Most - Jiří Zelenka, podnikatel a zakladatel hnutí Severočeši.cz, má zaplatit pokutu 300 tisíc korun za výrok, ve kterém naznačil, že náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová uplácí zdejší zastupitele. Muž s trestem nesouhlasí, případ tak Okresní soud v Mostě projedná ve standardním hlavním líčení.

Zelenka předloni označil Peštovou za hlavního viníka rozpadu koalice Severočechů, ANO a KSČM na mosteckém magistrátu. ČTK tehdy řekl, že o vývoji informoval ministra Richarda Brabce (ANO). "Řekl jsem mu, Berenika Peštová uplácí zastupitele, zastav to, máš do pátku čas. Jestli ne, tak bude problém, protože to zveřejním. Tři dny předem věděl pan ministr Brabec, že Berenika Peštová uplácí. Neudělal s tím nic, naopak jim to schválil," uvedl Zelenka.

Na policii se přitom původně po pádu koalice obrátil Zelenka kvůli podezření z korupce. Předložil nahrávku, která zachycuje nabídky trojice zastupitelů za ANO, Mostečany Mostu a komunisty, jak nabízejí například byt jednomu zastupiteli Severočechů. Tento případ ale policie odložila.

Zelenku nakonec obvinili a soud ho podle serveru Lidovky.cz potrestal pokutou. Zelenka ale podal odpor, případ tak soud projedná ve standardním hlavním líčení.

Zelenka hnutí, které zakládal, už opustil. Loni na konci roku založil nové hnutí Severní Čechy. Jeho předsedou je náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol, místopředsedou pak primátor Jan Paparega. Oba dříve kandidovali za Severočechy. Toto hnutí má sídlo v ulici Jakuba Arbesa v Mostě, dům podle katastru nemovitostí patří Svěřenskému fondu Jiřího Zelenky.

Témata:  soudy Ministerstvo životního prostředí České republiky Richard Brabec

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy