Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda ČR si brzy pořídí bojové drony

Bezpilotní letoun Predator
Bezpilotní letoun Predator
Foto: army.mil

Praha - Do roku roku 2020 by česká armáda měla do oblasti dronů investovat miliardu korun. V roce 2019 si vojsko zakoupí nové drony ScanEagle a o rok později přibude dron s bojovými schopnostmi. Nyní má armáda k dispozici jen průzkumné bezpilotní prostředky. Na tiskové konferenci po veřejné části velitelského shromáždění české armády to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Podle Bečváře se v příštím roce zvýší české zapojení v Afghánistánu a Iráku. Pokud záměr odsouhlasí Parlament, na mise by celkem mohlo vyjet asi 650 českých vojáků.

Za priority na příští rok Bečvář označil přípravu a výcvik vojsk a aktivních záloh, udržování a rozvoj bojových schopností, ale i akce na veřejnosti při oslavách 100. výročí vzniku Československa. Poznamenal, že příští rok armáda počítá s příchodem 2000 nových vojáků. Letos jich dosud podle něj přijala více než 2170 a naplněnost útvarů armády tak dosáhla 83 procent.

Prezident Miloš Zeman na shromáždění řekl, že by se měl nejen zvyšovat počet vojáků, ale za důležitý označil i příchod talentovaných lidí. Přimluvil se opět za to, aby Česko vydávalo na obranu dvě procenta HDP, jak se zavázalo při vstupu do NATO. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je reálné, aby dvě procenta byla dosažena v roce 2025.

Zeman před vojáky lobboval za pořízení moderních dronů. Armáda již podle něj vypracovala studii o začlenění bezpilotníků do výzbroje. "V nejbližší době se bude podle této studie kupovat prvních šest ScanEaglů," řekl Zeman. Armáda je již nyní využívá při své činnosti v Afghánistánu, dostala je z USA. Ve výzbroji má i další menší drony. Podle Zemana by měly být začleněny pod vzdušné síly, a ne pod pozemní jako dosud.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář "bezpilotní letouny ""drony""" Drony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy