Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočtový výbor povede komunistka Miloslava Vostrá

Miloslava Vostrá /KSČM/
Miloslava Vostrá /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá příští čtyři roky povede sněmovní rozpočtový výbor. Do funkce ji dnes v tajné volbě zvolili členové výboru na jeho první schůzi, volbu musí ještě stvrdit plénum Sněmovny. 

Poslanecká sněmovna bude mít v tomto volebním období 18 výborů. Výbory budou mít od 17 do 24 členů. Jejich počty vycházejí z dohody všech poslaneckých klubů. Nejpočetnější budou rozpočtový, hospodářský, sociální, zdravotnický a školský výbor a výbor pro veřejnou správu. Zasedne v nich po 24 poslancích. V ústavně-právním výboru bude 22 poslanců.

V osmi výborech bude po 18 poslancích. Jde o organizační, volební, evropský, zahraniční, zemědělský, bezpečnostní a branný výbor a o výbor pro životní prostředí. Nejmenšími výbory budou kontrolní a petiční, zasedne v nich po 17 poslancích. Mandátový a imunitní výbor je 19členný.

Vostrou navrhl její stranický kolega Jiří Dolejš, jiný kandidát nebyl. Vostrá zasedá v rozpočtovém výboru od roku 2006, byla i jeho místopředsedkyní.

V minulém volebním období výbor vedl sociální demokrat Václav Votava, který ale svůj mandát neobhájil. V letech 2010 až 2013 výboru předsedal občanský demokrat Pavel Suchánek a v období 2006 až 2010 dosavadní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Výbor má na starosti hlavně projednávání státního rozpočtu i státního závěrečného účtu. Projednává návrhy zákonů týkající se hlavně daní, ale i bankovnictví, pojišťovnictví, kapitálového trhu a rozpočtových pravidel. Podle zákona schvaluje návrhy rozpočtů Hradu, Sněmovny, Senátu, Nejvyššího kontrolního úřadu, ombudsmana a Ústavního soudu. Schvaluje také některé přesuny peněz uvnitř schváleného státního rozpočtu.

Komunisté tak mají předsedu druhého výboru, minulý týden se jejich poslanec Stanislav Grospič stal předsedou mandátového a imunitního výboru.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miloslava Vostrá

Aktuálně se děje

2. května 2024 11:55

EU není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu, tvrdí Fico

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy