Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štech: Peníze na růst platů ve školství mohou doplatit kraje ze svého

Stanislav Štech
Stanislav Štech
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) říká, že kraje by měly 1,3 procenta peněz na růst platů ve školství, které jim na slibované zvýšení tarifů ministerstvo neposlalo, doplatit ze svých rezerv nebo z fondu na odměny. Uvedl to po poradě se zástupci krajů.

Učitelé by měli mít od prosincové výplaty zhruba o 3700 korun více. Nepedagogičtí pracovníci ve školství mají dostávat asi o 1550 korun víc, vypočítal Štech.

Jeho úřad krajům poslal o 25 milionů korun méně, než měly dostat. Zdůvodnil to rozdílem v počtu pracovníků při schválení zvýšení a nyní, kdy jich přibylo. Končící ministr krajům doporučil, aby se pokusily vyjednat peníze navíc při projednávání rozpočtu na příští rok v Poslanecké sněmovně. Uvedl, že budoucí ministr bude mít možnost nedostatek peněz řešit třeba pozměňovacím návrhem a doplňkem na jejich zvýšení.

Od listopadu učitelům vzrostly tarify platů o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o deset procent. Ministerstvo školství na toto zvýšení poslalo krajům na poslední dva měsíce 1,9 miliardy korun, které vypočítalo podle počtu pracovníků v minulém školním roce. Při schvalování růstu platů v září totiž ještě údajně neznalo počet zaměstnanců v novém školním roce.

"Celkově z 1,9 miliardy nebylo možné započítat něco přes 7000 pracovníků ve školství, což dělá v zásadě chybějících 25 milionů korun z celé sumy. Těchto 25 milionů korun přepočteno na jeden úvazek činí u pedagogického pracovníka 49 korun měsíčně a u nepedagogického pracovníka 20 korun měsíčně," vysvětlil Štech.

Některým hejtmanům se takový plán nelíbí, některé z krajů jsou ale připraveny chybějící peníze uvolnit. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) označil Štechův návrh za nefér jednání, podle karlovarské hejtmanky a předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) se něco takového v minulosti zatím nestalo. Uvedla, že je to letos už poněkolikáté, kdy vláda vydala nařízení s finančním dopadem na kraje a neposkytla na něj peníze.

"Krajské rozpočty nejsou bezedné a už nemáme, z čeho bychom další nařízení vlády hradily," řekla ČTK. Návrh ministra podle ní nemá souhlas všech hejtmanů. Třeba Jihomoravský a Zlínský kraj už ale vědí, odkud chybějící peníze vezmou.

Spolky Pedagogická komora a Učitelská platforma v minulých dvou týdnech upozornily na to, že ředitelé v některých krajích kvůli nedostatku peněz z ministerstva budou krátit učitelům osobní příplatky, což je protiprávní. Podle ministerstva k tomu ale není důvod.

Kraje by podle Štecha měly mít rezervu pro takzvané nečekané výdaje na konci roku. Upozornil také na to, že by mohly vyplatit peníze z fondu odměn, kam se obvykle přesouvají nespotřebované výdaje. "Tedy v žádném případě nehrozí a není důvod, aby bylo saháno na osobní ohodnocení učitelů," řekl.

Témata:  učitelé kraje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Stanislav Štěch

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy