Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlechtová ministryní obrany? Zeman není proti. Dopravu dál povede Ťok

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Andrej Babiš stále tají celý seznam členů nové vlády, na veřejnost ale už některá jména pronikla. Prezident Miloš Zeman respektuje plánovaný přechod dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) na ministerstvo obrany. Podle některých spekulací by se novou ministryní pro místní rozvoj mohla stát nová poslankyně za ANO Klára Dostálová.

Zeman se chce v Lánech setkat se všemi novými jmény v připravované vládě. Setkání se staronovými tvářemi neplánuje, dobře je prý zná. Složení vlády ještě není oficiálně známé, prezident dostal seznam od Babiše v úterý.

Klára Dostálová do října působila jako náměstkyně Šlechtové. "Rád se seznámím s jejími představami, protože právě v tomto resortu by mělo být ono tajemství, jak vytvořit rovnováhu mezi úkoly, které dává stát, a penězi, které dává stát," uvedl prezident, který je nyní na návštěvě Jihomoravského kraje.

Šlechtová už v úterý potvrdila, že je Babišovou kandidátkou na ministryni obrany. "Jsem připravena být na ministerstvu partnerem armády a zajistit potřebný servis při očekávaném navýšení počtu vojáků i rozpočtu," uvedla Šlechtová v SMS zprávě pro ČT.

"K mému úžasu se ministryně pro místní rozvoj rozhodla vzít do ruky zbraň a stát se ministryní obrany. Já to respektuji, protože si její práce vážím a ona argumentuje právě tím, že ministr obrany má být civilista, nikoliv voják. Budiž," řekl Zeman.

Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by se měl přesunout na ministerstvo zahraničí. Ministrem dopravy zůstane podle dnešního Zemanova vyjádření Dan Ťok (za ANO). Zeman sice jeho jméno nezmínil, ale uvedl, že ministr dopravy zůstane stejný a že s ním bude hovořit o dálnici na Vídeň, jejíž stavba se oddaluje. "Na druhé straně Rakušané budou mít dokončenou dálnici až k hranicím," řekl prezident.

V nové vládě má být 14 ministrů plus premiér. Devět ministrů dosud v kabinetu nepůsobilo. Ve vládě by měly být podle Babiše čtyři ženy.

Témata:  Miloš Zeman Karla Šlechtová vláda Dan Ťok

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy