Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihomoravští politici bojkotují Zemana? Na setkání s ním přišla jen polovina zastupitelů

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. Na krajském úřadě v Brně ho přívítala pouze slabá polovina zastupitelů. Kraj jich má 65, na setkání nepřišli zástupci TOP 09 s Žít Brno, Zelení, většina lidovců a část ODS i koaliční ČSSD.

TOP 09, která je součástí krajské koalice, vnímá Zemanovy cesty jako předvolební kampaň za peníze daňových poplatníků, podle hejtmanova náměstka Jana Vituly by si země zasloužila lepšího prezidenta. Cesty hradí kraje, za tu poslední letos v květnu dal Jihomoravský přes 700.000 Kč, nyní chce šetřit.

Zemana s manželkou Ivanou dnes přijal hejtman Bohumil Šimek (ANO). U setkání se zastupiteli chyběla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO), která však musela být ve Sněmovně. S prezidentem se prý setká na večeři. Přítomni nebyli ani náměstci Roman Hanák (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09) a Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), který se věnuje jiným pracovním povinnostem.

Bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je krajským zastupitelem, během dotazů požádal Zemana, aby s novým premiérem a novými ministry prodiskutoval problém, který trápí všechny kraje. "Vláda učiní řadu rozhodnutí, která zatíží krajské rozpočty na výdajové stránce. V lepším případě na to krajům pošle nějaké peníze, nikdy ale 100 procent, někdy nepošle nic. Je to v rozporu s ústavou garantovaným právem na samosprávu a rozpočtovou samostatnost krajů," řekl Hašek.

Zeman je na návštěvě Jihomoravského kraje jako prezident popáté. V zastupitelském sále dnes seděla slabá polovina zastupitelů, které doplnili lidé z úřadu. Už na květnové setkání nepřišli zástupci TOP 09 s Žít Brno, kteří poukazovali na tehdejší vulgarismy v médiích, na kauzu Ferdinanda Peroutky nebo na údajné nerespektování ústavy při řešení tehdejší vládní krize.

Za pět návštěv Miloše Zemana v Jihomoravském kraji zaplatil kraj celkem přes dva miliony korun. Nyní chce náklady snížit, ale zatím neví přesnou částku. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) minulý měsíc odmítl uhradit plné náklady prezidentské návštěvy. Zeman v reakci na to oznámil, že pojede do kraje Olomouckého.

Témata:  Miloš Zeman Jihomoravský kraj Michal Hašek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy