reklama

Je to poprvé v historii České republiky, kdy odcházející předseda vlády nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně. Mezi Sobotkou a Zemanem panují špatné vztahy, které se v posledních měsících vyhrotily.

"Já to pokládám za nejrychlejší cestu z hlediska doručení této demise na Hrad, abychom zbytečně neztráceli čas z hlediska procesu ustavování nové vlády," zdůvodnil Sobotka písemné doručení demise. Zeman dnes zahájil návštěvu Jihomoravského kraje. Zpět do Prahy se tak vrátí nejdříve v pátek večer. Úmysl oznámit demisi dopisem ale úřad vlády avizoval již 20. října.

"Každý si udělá obrázek sám," sdělil ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, jak prezident rozhodnutí Sobotky vnímá. Vztahy Sobotky a Zemana se vyhrotily letos v květnu. Tehdy při sporu o setrvání Babiše na ministerstvu financí Zeman přijal Sobotku, jako by přišel s písemnou demisí, zatímco premiér dorazil pouze na konzultaci. Zeman po schůzce řekl, že ceremoniál s demisí považuje za konečný a nevidí důvod, aby se v budoucnu opakoval.