Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překážkářka Zuzana Hejnová žaluje Českou poštu, kvůli obrázku známce chce přes milion

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Překážkářka Zuzana Hejnová žaluje Českou poštou kvůli podobě známky vydané k loňské olympiádě v brazilském Riu de Janeiro. Atletka požaduje přes milion korun. Pokud spor vyhraje, chce peníze věnovat na atletickou přípravu dětí.

Poštovních známek k Riu vyšlo půl milionu o hodnotě 32 korun. Hejnová našla fotografii, o které je přesvědčená, že byla předlohou pro známku. Letos v květnu kvůli známce poslala předžalobní výzvu a před měsícem žalobu. "Poštu jsem kontaktovala krátce poté, ale dozvěděla jsem se vždy, že na známce nejsem já," uvedla Hejnová.

Po České poště žádá 900 tiíc korun za bezdůvodné obohacení a dalších 150 tisíc korun za nemajetkovou újmu.

"Na poštovní známce je vyobrazena fiktivní žena," řekl Mladé frontě Dnes mluvčí pošty Matyáš Vitík. Žaloba tak podle něj není důvodná. Kdyby na známce byla skutečně Hejnová, měla by pošta podle zákona povinnost získat nejdřív její souhlas. To však neudělala.

Hejnová získala v roce 2013 a předloni titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Ze stejné disciplíny má také bronz z olympiády v Londýně v roce 2012.

Témata:  Česká pošta Zuzana Hejnová soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy