Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černý listopad: Na silnicích zemřelo 45 osob, nejvíce chodci

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - V listopadu zemřelo na českých silnicích 45 osob, což je o osm více než před rokem. Na nehodách se ve zvýšené míře podíleli chodci. Od začátku letošního roku zemřelo už 467 lidí, za 11 měsíců minulého roku však bylo mrtvých o 27 více.

"Podle předběžných statistik zemřelo při nehodách deset chodců. Znovu zde sehrála roli jejich špatná viditelnost, či spíše neviditelnost," uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Bilance je předběžná, oficiální statistiku zveřejní policie zhruba za týden.

Zákon sice zavedl povinnost nosit na oblečení reflexní prvky mimo obec, ale chodci často podle policistů nejsou vidět ani ve městě, často ani na osvětlených přechodech. Ve vlastním zájmu by proto zvláště v současném počasí měli lidé nejen mimo obec doplnit oblečení o reflexní prvky, které na ně řidiče upozorní.

Nejtragičtějšími listopadovými dny byly 24. a 30. listopad, kdy dopravní kolize nepřežilo pět lidí. V poslední den si dva lidské životy vyžádala nehoda v Peruci na Lounsku, kde se srazilo nákladní a osobní auto.

Témata:  dopravní nehody EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy