Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná mzda podle odhadů vzrostla asi o sedm procent

czk
czk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Letos ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 29.346 korun. Ekonomové odhadují, že průměrná mzda vzrostla ve třetím čtvrtletí také kolem sedmi procent. Po zahrnutí inflace pak o zhruba pět procent.

"Ve třetím čtvrtletí byl růst mezd zbrzděn slabší ekonomickou aktivitou a kalendářními efekty, protože třetí čtvrtletí mělo letos o jeden pracovní den méně," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Proto také očekává ve 3. čtvrtletí růst průměrné mzdy o 7,5 procenta. Reálně, po zahrnutí inflace, tak podle něj mzdy stouply o 4,8 procenta.

Zpomalení růstu reálné mzdy pod pět procent očekává i hlavní ekonom ING Jakub Seidler. "Meziroční růst průměrné nominální mzdy by měl dle našich odhadů setrvat na 7,6 procenta. Vzhledem k mírně vyšší inflaci však dynamika reálných mezd mírně zpomalí, a to nepatrně pod pět procent. Stále však půjde o jedno z nejrychlejších temp růstu reálných mezd za posledních deset let," uvedl.

Hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek pak na základě dnešních údajů o HDP snížil odhad růstu průměrných mezd na 6,8 procenta, reálně tedy na 4,1 procenta. "Za zpomalením meziročního růstu mezd proti předchozímu čtvrtletí zřejmě stály přechodné technické faktory, zejména nižší počet odpracovaných hodin v důsledku odlišného načasování víkendů a svátků," uvedl.

"Ve třetím čtvrtletí podle našeho odhadu rostly reálné mzdy, tedy mzdy po zahrnutí inflace, meziročně o 5,4 procenta. To je nejrychlejší tempo růstu reálných mezd od prvního čtvrtletí roku 2007. Růst mezd v ČR je nyní jeden z nejrychlejších v celé EU," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Hlavním důvodem takového růstu je podle něj nízká míra nezaměstnanosti, která je nejnižší v EU.

Témata:  platy ekonomika zaměstnanci CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy