Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O osudu Michálka se rozhodne do pondělí, Piráti budou hlasovat o jeho odvolání

Jakub Michálek o svobodném přístupu k informacím.
Jakub Michálek o svobodném přístupu k informacím.
Foto: Pirátská strana

Praha - Všichni členové České pirátské strany mohou už dnešním druhým dnem hlasovat elektronicky po internetu o odvolání šéfa stranického poslaneckého klubu Jakuba Michálka z funkce místopředsedy Pirátů.

Důvodem referenda, které se koná na členský podnět, jsou okolnosti stažení stížnosti Nejvyššímu správnímu soudu na říjnové sněmovní volby. Hlasování skončí v pondělí večer.

"Očekáváme velkou účast před 50 procent členů strany," řekl dnes ČTK poslanec a vedoucí mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Do hlasování se může podle něho zapojit všech 512 nynějších členů Pirátů. Vnitrostranické referendum začalo v pátek v 11:00 a skončí v pondělí ve 22:00, uvedl.

Podnět k hlasování může podat každý člen založením webové ankety. Aby se referendum uskutečnilo, za nynějšího stavu členské základny je musí podpořit nejméně desetina členů a zároveň se větší podíl straníků nesmí vyslovit proti.

Část straníků Michálkovi vyčítá, že ze soudu stížnost potají stáhl. Údajně se tím provinil proti průhlednost, jedné z hlavních zásad Pirátů. Michálek přiznal, že předsednictvo utajilo stažení návrhu ze soudu záměrně, aby nemuselo záležitost vysvětlovat médiím. Stížnost na volby podala část straníků, aniž by o tom Michálek i předseda Ivan Bartoš věděli, podle Michálka byla stížnost neodborná. Bez Bartošova vědomí podle médií figuroval pod stížností jeho podpis.

V pirátských vnitrostranických referendech je návrh platný, pokud jej podpoří nadpoloviční většina hlasujících. Není v nich stanovena žádná hranice pro nutnou účast.

Témata:  Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy