Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícená Trojská lávka byla jedním z 32 pražských mostů přes Vltavu

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Trojská lávka z Troje na Císařský ostrov, otevřená v červenci 1984 na místě někdejšího pontonového mostu, byla jedním z 32 mostů, můstků či lávek, které v Praze vedou přes Vltavu nebo její část.

Podobných přemostění jako Trojská lávka, tedy vedoucích přes rameno Vltavy na některý z pražských ostrovů, je po jejím pádu ještě 13. Prvním z jihu je most na Císařskou louku ze smíchovského břehu, druhým most na Veslařský ostrov z Podolského nábřeží na pravém břehu Vltavy, třetím opět na východním břehu řeky most na Dětský ostrov a čtvrtým most na Slovanský ostrov (Žofín) z Masarykova nábřeží na západním břehu Vltavy. Následuje šest přemostění Čertovky na ostrov Kampa (jedna lávka a pět mostků) a tři mosty z východního břehu přes plavební kanál na Císařský ostrov.

Celou šířku Vltavy v Praze překonává 18 mostů. Většina z nich je silničních nebo silničních a zároveň tramvajových (13), čtyři železniční a jeden - Karlův most - dnes slouží pouze pro pěší. Nejnovější z nich je Trojský most, otevřený v říjnu 2014 a vybudovaný v souvislosti s výstavbou tunelového komplexu Blanka, který také nahradil starý tramvajový most zvaný "Rámusák". Před ním byl v září 2010 zprovozněn Radotínský most na pražském silničním okruhu.

Nejstarším mostem v Praze je Karlův most ze 14. století, který začal sloužit již v roce 1378, zcela dokončen byl v roce 1402 (již před ním sloužil prakticky na stejném místě od 12. století dřevěný a později kamenný Juditin most). Druhého přemostění se Vltava v metropoli dočkala až v roce 1841, kdy byl zbudován most císaře Františka I. (nyní most Legií), o devět let později následoval železniční Negrelliho viadukt a pak v letech 1868 a 1869 dva visuté řetězové mosty, předchůdci nynějšího Štefánikova mostu (most císaře Františka Josefa I.) a Mánesova mostu (Železná lávka).

Nejkratším mostem v Praze přes Vltavu je se 169 metry Čechův most, nejdelším s 2291 metry nový Radotínský most, který je též nejdelším mostem v ČR. Dva mosty - Barrandovský a Holešovický železniční - jsou šikmé.

Témata:  Praha pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy