Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícenou lávku nahradí provizorní most, byla údajně ve velmi špatném stavu

Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražská primátorka Adriana Krnáčová chce přezkoumat poslední posudek, který hodnotil stav lávky v Praze-Troji. Je starý tři týdny a na riziko neupozornil.

 Zřícenou lávku nahradí provizorní most, velmi brzy bude v provozu i přívoz. Uvedl to po dnešním jednání primátorky s Technickou správou komunikací a dalšími lidmi její poradce Martin Vodička.

Krnáčová po dnešním pádu lávky, při kterém byli zraněni čtyři lidé, nechá přezkoumat poslední posudek. "Je tři týdny starý a na nic takového neupozornil," uvedl Vodička. Primátorka chce také provést revizi všech lávek a mostních konstrukcí, prošetření pádu lávky a vyvození odpovědnosti.

Podle Pirátů je ale most dlouhodobě v havarijním stavu. "Podle materiálu od Technické správy komunikací, který v dubnu 2016 pražští radní schvalovali, TSK už od roku 2009 věděla o tom, že přepínací lana na Trojské lávce jsou výrazně oslabena a probíhá v nich aktivní korozní proces. Budeme chtít vědět, jestli závažnost stavu nepodcenila,“ uvedl předseda zastupitelského klubu pražských Pirátů Adam Zábranský.

Piráti požadují, aby za tuto nehodu byla vyvozena odpovědnost. „Zatím neznáme příčiny zřícení lávky. Musí být ale vyhodnoceno, zda Technická správa komunikací kontrolovala stav lávky a prováděla opravy tak, jak jako řádný hospodář měla. Pokud ne, musí být za to zodpovědné osoby z vedení organizace potrestány. Technická správa komunikací dlouhodobě péči o mosty zanedbává, kvůli čemuž jsme již dříve podávali i trestní oznámení,“ konstatuje pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský. Politicky zodpovědný za TSK a stav pražských mostů je náměstek Petr Dolínek.

Zřícený most má v nejbližších dnech nahradit provizorní konstrukce. Zároveň se začne projektovat nový most. "Velmi rychle bude v provozu i přívoz," uvedl Vodička.

Témata:  Praha Adriana Krnáčová pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy