Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má budování koalice smysl? Lidé se vyjádřili k politické situaci

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle nadpoloviční většiny občanů nemělo smysl, aby předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyjednával o vládní koalici déle. Opačný názor zastávají necelé dvě pětiny lidí.

Vyplývá to z výzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi (ČT). Hnutí ANO s náskokem vyhrálo říjnové volby do Sněmovny. Babiš tento týden předal prezidentovi návrh na obsazení ministerstev ve své menšinové vládě, ve které mají zasednout nominanti ANO a nestraničtí odborníci.

Názor, že nemělo smysl, aby Babiš dál vyjednával o vzniku koalice, zastává podle výzkumu 53 procent respondentů. O opaku je přesvědčeno 38 procent lidí.

Podle analytika společnosti Kantar TNS Pavla Ranochy oceňují voliči ODS a TOP 09 striktní odmítání vládní spolupráce těchto stran s hnutím ANO. "Na opačném konci, tedy mezi stranami, kde voliči s jejich počínáním zas tak úplně nesouhlasí, je především ČSSD a částečně také KDU-ČSL," řekl Ranoch v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Témata:  Andrej Babiš vláda Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy