Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli pádu lávky v Praze padají hlavy, odvolán má být i šéf mostařů

Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vedení Prahy žádá kvůli sobotnímu pádu lávky v Troji dočasné odvolání šéfa mostařů v Technické správě komunikací (TSK) Jana Zemánka. Mimo funkci by měl být do konce vyšetřování příčin pádu.

Lávka, která se zřítila v sobotu, nebyla v dobrém stavu. Příčina pádu je zatím neznámá. Při nehodě utrpěli vážná zranění dva lidé. Další dva vyvázli s pohmožděninami zad.

"TSK je akciová společnost a nese plnou zodpovědnost za správu majetku, kterou si u ní město objednává. Do konce vyšetřování by měl být pověřen vedením týmu mostařů někdo jiný," řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Kdo by měl tým vést, bude záležet na rozhodnutí firmy.

Praha zároveň požádala předsedu představenstva TSK Petra Smolka, aby společnost prověřila interní předpisy a postupy vztahující se k mostům. Zároveň má být prošetřeno, kdo za pád nese vinu, a zkoumány budou rovněž zprávy z kontrol mostu. "V případě, že došlo k pochybení uvnitř TSK, budu chtít vyvození personální zodpovědnosti i na dalších místech, nejen v sekci mostů. Musíme ale počkat na závěry vyšetřování policie," řekl Dolínek.

Pomoc městu podle Dolínka už o víkendu nabídli odborníci ze škol, firem a dalších organizací. Mezi nimi bylo například České vysoké učení technické (ČVUT). Trosky lávky by měly být v následujících dnes převezeny k místní betonárce, kde je bude zkoumat znalec.

TSK dnes předala staveniště v okolí spadlé lávky v Troji stavební firmě Strabag, která provede demolici zbytků stavby. Na místě zřícené lávky by měl pravděpodobně dočasně vzniknout pontonový most. Podle Dolínka je to nejrychlejší způsob, jak zajistit spojení mezi Císařským ostrovem a Trojou. O řešení nyní jedná šéf magistrátního krizového štábu se státními orgány dotýkajících se povodí Vltavy a Správou státních hmotných rezerv. Kdy by mohl být most instalován, zatím není jasné.

Témata:  Praha pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy