Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci se shodují: Ritschelová (†53) udělala z ČSÚ špičkový úřad

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - V sobotu po těžké nemoci zemřela předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Činnost Českého statistického úřad se i díky ní může porovnávat s předními evropskými statistickými úřady, shodují se odborníci.

"Po celou dobu svého působení podporovala a na všech úrovních rozvíjela spolupráci ČSÚ s akademickou sférou. Tato spolupráce byla výjimečná, oboustranně přínosná a věřím, že její nástupce či nástupkyně na tento její odkaz navážou," uvedl prorektor pro strategii Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer.

"Za působení Ivy Ritschelové si ČSÚ udržoval respekt vysoce profesionálního úřadu, jehož přístupy a čísla nebudí pochybnosti. Neváhám označit ČSÚ za jeden z nejlepších statistických úřadů v zemích střední a východní Evropy. Na Ivě Ritschelové jsem oceňoval i její zájem o potřeby uživatelů ČSÚ a snahu jim vyhovět. Její smrt se mě osobně dotkla," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

I podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka byla Ritschelová odbornicí, která pozvedla chod ČSÚ na vyšší a zcela profesionální úroveň. "Nikdy nevzniklo žádné podezření z manipulování dat, což nám mnohé země mohou závidět," uvedl.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek dodal, že fungování ČSÚ bylo z pohledu externích uživatelů bezproblémové. "Každý, kdo pravidelně pracuje se statistickými daty, si jistě všimne nadstandardní kvantity i kvality dat poskytovaných ČSÚ ve srovnání s většinou podobných institucí v zahraničí. Zásadní podíl na tom jistě měla paní profesorka Ritschelová," uvedl.

ČSÚ navíc podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy zachytil trend silného rozvoje elektronizace, digitalizace a nástupu on-line komunikace. "V prezentaci výsledků zjišťování snese ČSÚ plné srovnání s předními evropskými statistickými úřady v čele s Eurostatem," upozornil.

Témata:  Iva Ritschelová Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Související

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy