Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahltí Česko uprchlíci? Topolánek varuje před dokumentem, který podepsali Babiš a Sobotka

Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Evropský parlament na konci listopadu posvětil mandát k vyjednávání nové podoby dublinského systému. Ta by mohla přinést například upravené permanentní kvóty na přerozdělování uprchlíků. Probíhalo by podle počtu obyvatel členských zemí a ekonomické síly. Za nedodržování kvót hrozí tresty. S tím ale důrazně nesouhlasí prezidentský kandidát Mirek Topolánek.

V Bruselu se množí hlasy, které volají po reformě dublinského systému. Zřejmě nejdůležitějším bodem je nový automatický a trvalý relokační mechanismus. V praxi by to znamenalo, že žádost o azyl už by nemusel vyřizovat první stát, kde uprchlík vstoupil na území EU. Místo toho bude podle speciálních kritérií rovnou přesunut do konkrétního státu, kde bude žádat o azyl. Cílem je odlehčit nejvíce zatíženým státům, jako je Itálie nebo Řecko.

Jenže v Česku tento nový prvek moc fanoušků nemá. „Odmítnutí nového návrhu unijní azylové politiky je jedinou možností, jak si udržet vlastní svrchovanost nad určováním toho, kdo bude či nebude v Česku požívat ochrany azylanta. Té ochrany, kterou již v současnosti zcela jasně určují naše deklarované závazky vůči Ženevské konvenci. Musíme vytvořit neprůstřelnou koalici států odmítajících nová unijní pravidla,“ uvádí Topolánek.

Poukazuje na to, že už brzy by se mohla situace v České republice změnit. „Selžeme-li a budeme-li přehlasováni, začnou k nám proudit uprchlíci přidělení na základě kvót ve zkráceném řízení. Odcházející Sobotkova a Babišova vláda se na summitu ve švédském Göteborgu totiž připojila k tzv. pilíři sociálních práv EU. To nám v praxi přinese povinnost zajistit každému uprchlíkovi stejná práva, jako mají naši občané: přístup k práci, sociálním jistotám i volnému pohybu,“ vysvětluje na svém facebookovém profilu.

„Ztratíme tak možnost nejen rozhodovat o naší bezpečnosti, protože v praxi tento návrh znamená i méně času pro bezpečnostní prověrky, ale také kontrolu nad tím, kdo bude mít přístup k našemu sociálnímu systému a kam půjdou peníze z našich daní. Česko se nesmí ke společné unijní azylové politice připojit. Troufám si říci, že to je jedním z hlavních úkolů nové vlády i našeho budoucího prezidenta,“ dodává Topolánek.

Témata:  Mirek Topolánek EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy