Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel historik Josef Petráň, bylo mu 87 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V neděli zemřel český historik Josef Petráň. Jeho specializací byly hospodářské a sociální dějiny pozdního středověku a raného novověku.

Na webu to oznámil Ústav dějin Univerzity Karlovy a archiv Univerzity Karlovy, který Petráň dlouho vedl. "Profesor Petráň byl inspirujícím a formujícím učitelem a kolegou. Byl nepřehlédnutelnou osobností, která po dlouhá léta zásadně ovlivňovala směřování Ústavu dějin a archivu i celé univerzity," uvedl Ústav dějin. Pohřeb bude mít v rodinném kruhu, rozloučení s akademickou obcí je naplánováno na začátek nového roku.

Petráň se narodil 23. srpna 1930 v Ouběnicích. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval dějepis a český jazyk.

Zajímal se i o dějiny Univerzity Karlovy, o jejíž historii vydal několik prací. Podle Svobodného byla jeho posledním velkým dílem kniha Filozofové dělají revoluci. Zabýval se v ní dějinami filozofické fakulty. Příští rok by měla ještě vyjít publikace věnovaná čestným doktorátům, které Univerzita Karlova udělovala.

V roce 1990 byl Petráň jmenován profesorem. Na Univerzitě Karlově působil také jako prorektor pro studium a záležitosti studentů a v letech 1992 až 2005 byl ředitelem Ústavu dějin a archivu Univerzity Karlovy. "Pan profesor pracoval do poslední chvíle, zůstával v kontaktu s naším ústavem," řekl ředitel ústavu Petr Svobodný.

Kromě medaile Za zásluhy získal Petráň čestný doktorát Jihočeské univerzity, Jubilejní medaili UK nebo čestné členství České archivní společnosti.

Témata:  úmrtí Univerzita Karlova historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy