Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostravský soudce Volný se dopustil průtahů v obchodních sporech, kárný senát jej nepotrestal

Ilustračně fotografie
Ilustračně fotografie
Foto: Pixmac

Brno/Ostrava - Soudce Aleš Volný z Krajského soudu v Ostravě se dopustil průtahů ve 14 obchodních sporech. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ho dnes sice částečně uznal vinným, ale od kárného opatření upustil.

Ve dvou případech zůstal soudce nečinný víc než 20 měsíců. Žaloba podaná předsedkyní krajského soudu Ivou Hrdinovou vyčítala Volnému také průtahy ve 40 incidenčních případech. Jsou to například spory o pravost, výši či pořadí pohledávek v insolvenčním řízení, případně o vyloučení určité věci z majetkové podstaty.

V této části obžaloby kárný senát Volného zprostil. Předsedkyně soudu podle kárného senátu přidělila Volnému balík incidenčních spisů neadekvátním způsobem. Opatření vydala mimo rozvrh práce, nebylo ani projednáno se soudcovskou radou, řekl předseda kárného senátu Jakub Camrda.

Volný se hájil tím, že se snažil prioritně dokončit starší obchodně závazkové spory, z nichž mnohé byly složité, týkaly se například ústních i písemných smluv o dílo. U incidenčních spisů měl navíc pochybnost o zákonnosti jejich přidělení.

Podle Hrdinové je Volný pilným soudcem. Obtížně však zvládal postupnou změnu agendy od dřívějších obchodně závazkových kauz k incidenčním sporům. "Jeho problém je uzavřená a ultrakonzervativní povaha," řekla Hrdinová.

Nyní se prý jeho výkonnost zlepšila, i proto Hrdinová dnes změnila svůj kárný návrh. Dříve žádala snížení platu o 30 procent na rok. Dnes řekla, že projednání věci kárným senátem je dostačující a žádný další postih pro Volného nežádá.

Témata:  soudy Nejvyšší správní soud (NSS) justice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy