Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se pustili do Samkové a nebrali si vůbec servítky

Klára Samková
Klára Samková
Foto: Eva Javůrková

Praha – Advokátka Klára Samková vyvolala svým projevem, ve kterém na semináři na půdě Poslanecké sněmovny nazvala islám „zločineckou ideologií“ a srovnala jej s nacismem či fašismem. Na její slova zareagovalo prohlášením Ústředí muslimských obcí ČR, které připomnělo, že s ním advokátka kdysi spolupracovala.

„Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií," uvedla v projevu na semináři s názvem „Máme se bát islámu?" advokátka. Kvůli jejím slovům akci opustil třeba turecký velvyslanec.

Na její vystoupení zareagovalo také Ústředí muslimských obcí, které jeho jménem vydal Muneeb Alrawi a zveřejnil server islamonline.sk. V něm se zástupce muslimů vrací nejen k slovům Samkové, ale také dalšího kritika islámu a spisovatele Benjamina Kurase.

„Jsme otevřeni veškerým debatám, které prohlubují vztahy s veřejností. Rádi se účastníme diskuzí, protože odbourávají předsudky a nepřátelství. Tyto diskuze však musí probíhat na úrovni, ve vší slušnosti a v ovzduší tolerance. Nikoli tedy propagandou a urážením. Mrzí nás, že tato debata klesla právě na takovou úroveň. Někteří řečníci převzali xenofobní rétoriku, která jistě poškozuje pověst České republiky," uvedl v prohlášení Alrawi.

Muslimové si podle něj uvědomují, že vyřčené slovní útoky nesměřovaly pouze na ně, ale na „každého demokraticky smýšlejícího občana, který ctí hodnoty tolerance a respektu". „Nechceme ani pomyslet, co by se stalo, kdyby se podobně nenávistní lidé jednoho dne chopili v naší republice moci. Pan Benjamin Kuras je již dlouhou dobu našim oponentem. Neustále opakuje tvrzení, že integrace muslimů v západní Evropě selhala. Přitom pravě v zemi, kde pan Kuras strávil velkou část svého života a ve které dodnes částečně žije, se primátorem Londýna, tedy hlavního města Velké Británie a zároveň největšího evropského města, stal britský muslim. Pokud právě toto není jeden z důkazů pozitivní integrace a ztotožnění se muslimů s demokratickými principy, pak už skutečně nevíme, co jiného by to mohlo dokázat," uvádí muslimové.

„Avšak navzdory všem těmto svým tvrzením je i pan Kuras ve svých názorech konzistentnější a nepřekračuje při objasňování svých postojů meze normální a obvyklé při demokratické diskusi. Na rozdíl od něj JUDr. Samková, která, jak je známo, během své kariéry změnila několik politických stran, právě v této debatě ze dne 18. 5. 2016 označila islám za ideologii podobnou nacizmu a fašizmu, proti které je třeba bojovat a kterou je třeba zničit," připomíná projev Samkové Alrawi.

Uvádí také, že právě Samková kdysi s muslimy spolupracovala. „Sama však před lety nejednou, jak osobně tak i skrze svou advokátní kancelář, poskytla právní pomoc a rady ve velmi důležitých záležitostech i Islámské nadaci v Praze. Toto však není vše. Paradoxně a na rozdíl od jejího postoje k muslimům a islámu, tehdy se Dr. Samková zřekla i nároků na odměny a služby poskytla zcela zadarmo, pouze ze 'sympatie' k organizaci, která se k Islámu hlásí už přímo ve svém názvu. Pokud si tedy stojí za svým přirovnáním islámu k totalitním diktaturám evropských dějin, měla by odsoudit samu sebe za sympatie k protidemokratickému hnutí," pustil se do ní zástupce muslimů.

„Tážeme se, a možná si tuto otázku nepokládáme my sami – do jaké míry si může volič být jist, že její postoj je tentokrát tím pravdivým a konečným? Jsme přesvědčeni, že pro podobné typy zkrachovalých politiků a političek se islám stal jen odrazovým můstkem k získání politických bodů. Závěrem našeho vyjádření ještě jednou ujišťujeme, že skutečně vítáme každou přínosnou diskuzi a konstruktivní debatu, postavenou na principech úcty a respektu, s cílem odbourávání předsudků a bariér mezi lidmi," dodává ostře Alrawi.

Témata:  Hasan Muníb Alravi Klara Samkova muslimové

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.