Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zabránit útokům na ženy? Školení začne v nočních klubech

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Odborníci chtějí školit personál nočních klubů kvůli sexuálnímu násilí. Poradí jim, jak řešit potenciálně krizové situace nebo jak upravit prostředí. První výstupy se očekávají asi v březnu roku 2019. Podle průzkumu Agentury základních práv Evropské unie přibližně osm procent žen v EU zažilo v posledním roce fyzické nebo sexuální násilí.

Pilotní fázi projektu, podporovaný Evropskou komisí na kterém se podílí také Velká Británie, Španělsko a Portugalsko dnes představila Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na tiskové konferenci.

"Prostředí noční zábavy je častým místem výskytu sexuálního násilí. Přispívá k tomu vysoce sexualizované prostředí a vliv alkoholu či jiných návykových látek," vysvětlila Hana Fidesová, která na odbornou asistentkou kliniky adiktologie.

Podle jednoho ze školitelů, adiktologa Adama Kulhánka, se podle prvních kontaktů k tomu nestaví kluby úplně negativně. "Když si v pozdních hodinách všimne někdo z klubu ženy, která je očividně ovlivněná alkoholem nebo jinou návykovou látkou, kterou kontaktuje někdo, kdo k ní zřejmě nepatří, lze mnohdy hrozícímu sexuálního násilí zabránit prostým dotazem personálu, zda je všechno v pořádku a žena nechce zavolat taxi nebo někoho z přátel," vysvětlil zástupce přednosty pro vědeckou činnost kliniky Roman Gabrhelík.

Podle Kulhánka je hlavním cílem vzbudit v lidech citlivost na tyto rizikové situace. Kluby by do budoucna mohly dostávat status "bezpečný klub", pokud by prostředí dodrželo určitá pravidla jako je například absence temných koutů nebo komplikovaných vchodových prostor.

Evropská komise podle Fidesové upozornila, že neexistují dostatečná data o výskytu sexuálního násilí. "V Česku je tento problém málo reflektovaný a málo řešený. Téma sexuálního násilí se teprve velmi nedávno stalo součástí bezpečnostní strategie ministerstva vnitra," dodala.

V Česku je podle Fidesové nepartnerskému sexuálnímu násilí bylo vystaveno asi 21 procent žen.

Témata:  sexuální obtěžování ženy násilí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy