Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se s SPD shoduje, vytknul ale Okamurovcům jeden bod jejich programu

Odvolil i prezident Miloš Zeman
Odvolil i prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes vytknul hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) přístup k vysílání českých vojáků do zahraničních misí. Neshodnou se ani na otázce vystoupení z EU.

Zemanovi vadí, že SPD bojuje proti migraci, ale nepodporuje působení českých vojáků v zahraničí, kde bojují proti teroristickým skupinám. Vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury k tomuto tématu označil za dehonestující vůči českým vojákům. Jde podle něj ale o jediný vážný bod, na kterém se s SPD neshodne.

Zeman řekl, že by mohl vyjmenovat deset bodů, na kterých se s SPD shodne. Zmínil přímou demokracii nebo vztah k inkluzi. Věří, že hnutí předloží zákon o přímé volbě starostů nebo hejtmanů. Prezident by chtěl, aby se starostou či hejtmanem stal politik, který dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátní listině vítězné strany.

Zopakoval, že na rozdíl od SPD nesouhlasí s vystoupením z EU. Chce udělat vše pro to, aby hnutí mohlo vyjádřit svůj názor. Je přesvědčen, že se SPD podaří získat dostatek podpisů pro vyhlášení referenda, protože návrh předloženého zákona počítá s povinností vypsat referendum ve chvíli, kdy jej podpoří 250.000 občanů. Zeman podotkl, že hnutí podpořilo přes 500.000 voličů.

Témata:  Miloš Zeman Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy