Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kostlivec ve skříni? Novináři upozornili na Zaorálkovo slabé místo, týká se Ruska a Ukrajiny

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Končící šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) má jedno velmi slabé místo. Právě na to se zaměřila známá investigativní novinářka Sabina Slonková. Tímto slabým místem je veřejnosti neznámý ostravský podnikatel Petr Kovařík.

Kovařík patří mezi Zaorálkovy klíčové spolupracovníky. Podnikatel pomohl sociálnímu demokratovi konsolidovat Černínský palác i rozhádanou severomoravskou buňku ČSSD. Zároveň však také představoval Zaorálkovo slabé místo kvůli jeho byznysu na Ukrajině a kontaktům. „Ty ho dokonce dostaly do hledáčku tajných služeb,“ připomíná Slonková.

Podle všeho totiž na Ukrajině podnikal s lidmi napojenými na okolí někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který byl podporovaný Moskvou. Z Ukrajiny si navíc Kovařík přivezl druhou manželku, jejíž otec před odchodem do důchodu zastával významné postavení v ruských bezpečnostních složkách - pracoval roky na vedoucí pozici v ruském kosmické programu.

O Kovaříka se podle Slonkové se zajímají hned dvě tuzemské zpravodajské složky, jež ho prověřují kvůli podezření ze spolupráce s tajnými službami cizího státu. Prověřují ho kvůli podezření ze spolupráce s tajnými službami cizího státu. Důkaz o tom se ale dosud neobjevil. Ani to nebránilo Zaorálkovi v tom, aby z něj udělal svého poradce pro Ukrajinu a byl rovněž jedním z jeho nejbližších spolupracovníků.

„Když se pak stal Zaorálek letos po rezignaci Bohuslava Sobotky volebním lídrem, posílila i zákulisní pozice Kovaříka. Patřil k ministrovým nejbližším spolupracovníkům, dokonce se před prázdninami spekulovalo, že by mohl převzít vedení kampaně ČSSD do voleb. Sociální demokraté o něm často mluvili jako o Zaorálkově alter egu,“ píše server.

Sám Lubomír Zaorálek nepřipouští, že by pro něj Kovařík představoval jakékoli riziko. „Ne, nikdy jsem ho za žádné riziko pro sebe nepovažoval. Petra Kovaříka znám dlouho – asi sedmnáct let. Znám jeho zájmy i duchovní background,“ tvrdí končící šéf české diplomacie.

Témata:  Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy