Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na silný vítr: Je vyhlášeno extrémní nebezpečí v Čechách i na Moravě

Vichřice
Vichřice
Foto: Pixmac

Praha - Meteorologové aktualizovali výstrahu. Ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku bude během dnešního odpoledne zesilovat vítr. Stupeň ohrožení je extrémní.

Od večera do úterního rána může místy v nárazech v nižších polohách dosahovat rychlosti kolem 90 km/h, ojediněle kolem 110 km/h, na hřebenech hor pak kolem 145 km/h.

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí pro Moravskoslezský kraj a Jesenicko platí od půlnoci do úterních 10:00. Upozornění před velmi silným větrem platí do půlnoci pro celý Olomoucký a Moravskoslezský kraj, po půlnoci pak už pouze pro Olomoucko, Prostějovsko Přerovsko a Šumpersko. Ve Zlínském, Jihomoravském, části Pardubického kraje a na Žďársku hrozí silný vítr od dnešního poledne do úterních 10:00.

Během úterního rána pak začne vítr zesilovat v severozápadních, severních a středních Čechách a v Praze. V nižších polohách dosáhne v nárazech rychlosti kolem 70 km/h, na horách kolem 90 km/h, zeslábne později odpoledne, uvedl ČHMÚ.

Meteorologové lidem doporučují, aby zajistili okna a dveře a upevnili volně položené předměty. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Návštěvníci hor mají omezit túry.

Předpověď na úterý (00-24):Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, zpočátku jen v Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku nad 500 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty na Moravě a ve Slezsku 12 až 7 °C, v Čechách 7 až 3 °C, na západě až 1 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 3 až 8 °C, na Moravě a ve Slezsku 8 až 13 °C a během dne ochlazování. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na východě Moravy a ve Slezsku zpočátku silný jižní 9 až 13 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h).

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až oblačno, večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Převážně zataženo, od západu na většině území občasný déšť, nad 500 m, postupně nad 1000 m sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí vichřice Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy