Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lichvář v řadách SPD? Část krajské organizace chce odvolat vedení

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Parubice - Část členů krajské organizace hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce odvolat současné vedení v čele s novým poslancem Jiřím Kohoutkem. Vytýkají mu autoritářské jednání a vadí jim jeho dřívější činnost. Byl jednatelem a společníkem firmy Time Financial CZ, která poskytuje nebankovní půjčky, svého podílu se podle Obchodního rejstříku zbavil.

"Nechová se k lidem tak, jak by správný předseda měl, někteří lidé byli zbaveni funkcí v hnutí, když nebyli přítomni. Dosazuje také všude své známé a vyvolává zbytečné sváry," řekl ČTK člen hnutí Jan Nový. Podle něj Kohoutek před volbami zatajil, čím se živí, což mohlo poškodit jméno hnutí.

"My jsme proti lichvářům a máme lichváře v parlamentu, z toho vám je na zvracení," řekla Ivana Pilchová, další členka hnutí, která chce Kohoutka v čele krajské organizace nahradit někým jiným.

Podle ní současný krajský předseda neférovými prostředky dosáhl toho, že byl prvním na kandidátce hnutí do sněmovních voleb a díky tomu se stal poslancem. Poukazuje také na to, že Kohoutek nechal na kandidátky vytisknout fotografie jen prvních šesti kandidátů, u ostatních byl pouze text.

Styl krajského předsedy kritizují i bývalí členové. "Vím nejméně o 30 lidech, které vyloučil v posledním asi roce a půl. Nějaký důvod se vždycky našel. Kdo začal být aktivní, musel jít z kola ven," uvedl podnikatel Vladimír Boštík. Podle Nového má krajská organizace nyní asi 45 členů. Zda se podaří prosadit Kohoutkovo odvolání, není jasné.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Pardubický kraj

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.