reklama

Novela má za cíl zejména sjednocení pravidel pro zájezdy v rámci vnitřního trhu EU, které zvýší ochranu spotřebitele. Vznik garančního fondu cestovních kanceláří ale směrnice nevyžaduje, na což poukázal předseda SPD Tomio Okamura, který působí ve vedení Asociace cestovních kanceláří.

Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) zdůvodnila vznik fondu problémy při pojištění cestovních kanceláří. Návrh je podle ní výsledkem kompromisu. Má zajistit vyšší ochranu klientů při platební neschopnosti zprostředkovatelů cestovních služeb. Měli by tak dostat zpět celou zaplacenou částku a zajištěna má být i případná repatriace ze zahraničí.

Okamura ale návrh označil za výsledek lobbingu pojišťoven, které podle něj do fondu nebudou muset přispívat. Uvedl také, že pojišťovny od cestovních kanceláří inkasují 100 milionů korun ročně, vyplatit ale za několik kanceláří v úpadku musí jen několik setin této sumy.

Předseda SPD také uvedl, že do fondu by měly přispívat jen cestovní kanceláře. Odvádět by měly 0,25 procenta z ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje služeb cestovního ruchu. Okamura to označil za neúměrně vysoký příspěvek, kterým většina cestovních kanceláří doplatí na několik "nesolidních a nezodpovědných". Za úpravu fungování pravidel fondu se postavil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.