reklama

O tom, kolik energie spálíte jízdou na kole, rozhoduje vzdálenost, kterou urazíte a rychlost, kterou pojedete... Při chůzi či běhu budete hubnout, pokud urazíte pět až deset kilometrů denně, nebo pokud si takový výlet naplánujete třeba třikrát týdně. U kola by se ujetá vzdálenost měla počítat spíše na desítky kilometrů, a to rovněž několikrát týdně.

Budete-li místo chůze ostrým tempem hodinu jezdit na kole, spálíte podstatně méně tuku, ačkoli váš pocit subjektivní námahy může být jiný. Samozřejmě, to neplatí, půjdete-li po rovině vycházkovým tempem a naopak pojedete-li na kole do kopce.

Musíte ujet nejméně 15 kilometrů za hodinu

Jestliže potřebujete pro představu přesná čísla, máte je mít. Za hodinu rychlé chůze do kopce spálíte až 4200 kilojoulů. Tempo sedm kilometrů v hodině je hodně rychlé. Když půjdete po rovině rychlostí šest kilometrů v hodině, což je slušné, ale zvladatelné tempo, spálíte přibližně 1200 kilojoulů. Pro srovnání, při jízdě na kole rychlostí devět kilometrů v hodině, což je pomalé, ale pro mnoho lidí běžné tempo, spálíte jen něco málo přes 1000 kilojoulů.

Abyste spálili více přijaté energie než při chůzi, musíte jet nejméně rychlostí 15 kilometrů za hodinu, alespoň částečně do mírného stoupání. Nezapomeňte přitom, že jízda z kopce neznamená, co do výdeje energie, skoro nic, kdežto když z kopce půjdete pěšky, stále se dostanete na nějakých 800 až 900 kilojoulů za hodinu.

Na kolo se vydejte alespoň třikrát týdně

Chcete-li hubnout jízdou na kole, měli byste si na cyklistiku udělat čas třikrát až čtyřikrát týdně. Vydejte se spíše vyšším tempem po rovině, kterou občas proložíte mírným stoupáním. Ideální je rychlost patnáct až šestnáct kilometrů za hodinu. Tuto rychlost se snažte udržet co nejdéle. Jedině tak se váš metabolismus nastartuje a zhruba po dvaceti minutách až půl hodině jízdy v tomto tempu začnete skutečně spalovat přijatou energii. Pojedete-li průměrnou rychlostí patnáct kilometrů, ale ve skutečnosti se chvíli povlečete jako mezek a pak se budete řítit z kopce, nejspíš nezhubnete nic.

Zkušení cyklisté doporučují, abyste si našli trasu, kterou budete dobře znát. Na ní můžete udržovat nutnou konstantní rychlost. Nevadí, když bude krátká, můžete si ji dát několikrát za sebou, samozřejmě tak, aby vás to zároveň bavilo.

Dobrá zpráva? Nemusíte vyhledávat kopce, protože námaha s nimi spojená mnohdy vede spíše ke spalování cukrů, o což vám nejde. Cukry byste spalovali také tehdy, kdybyste se donutili k vyššímu než zde doporučovanému tempu. Okamžitý energetický výdej by sice byl vyšší, ale nakonec o něj zase tolik nejde.

Nezapomeňte cyklistiku doplňovat dalšími sporty, protože přetěžuje některé svalové partie. Například kolem krku. Naopak nenamáhané svaly na přední straně hrudníku a břicha, mohou ochabnout. Problémem bývá i zkrácení šlach pod koleny.