Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna obdržela žádost o vydání poslance ANO Růžičky

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanecká sněmovna už obdržela žádost o vydání poslance hnutí ANO Pavla Růžičky k trestnímu stíhání. Serveru irozhlas.cz to potvrdil předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Růžička byl před volbami stíhán kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního majetku Postoloprt na Lounsku. Zvolením do Parlamentu ale získal imunitu, trestní stíhání tak v jeho případě muselo být pozastaveno.

Růžička před volbami tvrdil, že vyzve Sněmovnu, aby ho vydala. Nyní ale říká, že rozhodnutí nechá na poslancích.

Růžička, který je radním Postoloprt, čelil před volbami obvinění spolu s dalšími devíti zastupiteli města kvůli prodeji domu z majetku města před několika lety. Podle Růžičky trestní oznámení na nevýhodný prodej podal neúspěšný uchazeč o nemovitost, který je prý zároveň jeho politický konkurent. Vinu popírá a tvrdí, že policisté jednali účelově a posudek, který si nechali vypracovat, neodpovídá skutečné hodnotě domu.

Před volbami Růžička veřejně uváděl, že se v případě zvolení poslancem sám nechá vydat ke stíhání. Po zvolení ale řekl, že chce, aby se o jeho případu debatovalo na půdě Sněmovny "v zájmu všech zastupitelů v republice". "Aby se jasně přijala odpovědnost státních zástupců a policie, aby si nemohli dělat, co chtějí, a nemohli svévolně stíhat na základě své neznalosti zákona o obcích slušné lidi," prohlásil.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Pavel Růžička

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy