Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ke spadlé trojské lávce dorazily dva vyprošťovací tanky

Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - K torzu trojské lávky v Praze dorazily dnes dva vyprošťovací tanky, které budou odstraňovat z řeky zbytky konstrukce. Zatím není jasné, jestli se podaří zbytky lávky vytáhnout naráz, nebo je bude nutné rozdělit na více částí.

Akce se účastní 17 hasičů, kteří začali s přípravnými pracemi. Spočívají mimo jiné v navázání řetězů na konstrukci mostu s asistencí potápěčů.

O konkrétním průběhu vyprošťování se bude rozhodovat v následujících hodinách na základě stavu trosek, které váží několik desítek tun. Pokud by bylo nutné je z řeky tahat po částech, mohou se práce protáhnout až do večera.

Zhroucením lávky se dnes zabývají rovněž pražští zastupitelé, opozice požaduje vyvození politické zodpovědnosti. Vedení města zatím uvedlo, že plánuje po odstranění trosek zavést přívoz a následně postavit provizorní lávku.

Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky.

Témata:  pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy