Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růžička (ANO) chce být vydán ke stíhání

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanec hnutí ANO Pavel Růžička požádá Sněmovnu, aby ho vydala k trestnímu stíhání. Ještě před volbami policie obvinila Růžičku jako městského radního Postoloprt na Lounsku kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního domu.

Sněmovna obdržela policejní žádost o Růžičkovo vydání ke stíhání v uplynulých dnech. Zvolením do dolní komory totiž získal imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

"Stále platí, že je i v mém zájmu, aby byla tato kauza co nejrychleji ukončena," uvedl Růžička. Tvrdí, že se ve všech hlasováních řídil slibem člena zastupitele a zákony a nikdy žádný neporušil. Ve Sněmovně by chtěl, jak uvedl, pomoci tomu, aby se "v budoucnu podobná bezdůvodná kriminalizace ostatním zastupitelům v této zemi nemohla stát".

Růžička čelí obvinění pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Policie v případu stíhá i dalších devět městských zastupitelů. Růžička už dřív uvedl, že trestní oznámení podal neúspěšný uchazeč o nemovitost, který je prý zároveň jeho politický konkurent.

Sněmovna v novém složení již dostala žádost o vydání předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Poslanci budou znovu rozhodovat i o vydání poslance ODS Bohuslava Svobody v případu opencard.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky poslanecká imunita Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy